fun facts

Εδώ θα διαβάσετε ενδιαφέρουσες και εύθυμες ιστορίες που έχουν σχέση με τα γραμματόσημα...

08. Το γραμματοκιβώτιο του Santa Claus


Κάθε χρόνο φτάνουν στο γραμματοκιβώτιο του Santa Claus, στον Βόρειο Πόλο, περίπου μισό εκατομμύριο γράμματα από παιδιά αλλά και ενήλικες από όλο τον κόσμο!!!

07. Τρίγωνα παντού!



Τα τρίγωνα γίνονται διάσημα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα κρατούν τα παιδιά που λένε τα κάλαντα και παντού ακούς το γνωστό τραγουδάκι, που είναι η ελληνική διασκευή του Jingle Bells.

Όμως τρίγωνα απεικονίζονται και στα γραμματόσημα, χάρη στον Γάλλο επιστήμονα και μαθηματικό Blaise Pascal. Ο Pascal πού έζησε από το 1623 ως το 1662 έκανε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη καθώς άθροιζε αριθμούς...
Δείτε
ΕΔΩ το μαθησιακό αντικείμενο.

06. Κρυμμένες χρονολογίες

Τα πρώτα γραμματόσημα δεν περιείχαν το έτος έκδοσής τους. Από το 1970 περίπου κι έπειτα άρχισε να αναγράφεται το έτος στα γραμματόσημα των περισσότερων χωρών. Ο Καναδάς ξεκίνησε λίγο νωρίτερα. Στη σειρά «Επέτειος Εκατονταετηρίδας» που άρχισε να κυκλοφορεί από τις καναδικές ταχυδρομικές υπηρεσίες το 1967, υπήρχε η χρονολογία, όμως ήταν πολύ καλά κρυμμένη. Γιατί, για να τη δει κανείς, έπρεπε να χρησιμοποιήσει έναν πολύ ισχυρό μεγεθυντικό φακό ή μικροσκόπιο.

Ανακάλυψε την κρυμμένη χρονολογία σε ένα χαρακτηριστικό γραμματόσημο της σειράς

05. Το πάρτι δεν ξεκινούσε, γιατί περίμεναν την απάντηση!

Ο μεγαλύτερος χρόνος που μεσολάβησε από την αποστολή μιας επιστολής μέχρι την παράδοσή της είναι 89 χρόνια! Το 2008 η Janet Barrett, ιδιοκτήτρια ενός ξενώνα στο Weymouth του Dorset στη Μ. Βρετανία έλαβε ένα περίεργο γράμμα. Ο φάκελος περιείχε μια απάντηση σε μια πρόσκληση για ένα πάρτι που θα γινόταν τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και είχε ταχυδρομηθεί το… 1919.

Η επιστολή έγραφε: «Αγαπητέ Percy, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, είμαι ενθουσιασμένος. Θα σε δω στις 26 Δεκεμβρίου. Σε χαιρετώ, Buffy.»

Η καθυστερημένη επιστολή παραδόθηκε κλεισμένη σε πλαστικό περίβλημα και συνοδευόταν από ένα σημείωμα της ταχυδρομικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ζητούσε συγγνώμη από την παραλήπτρια για τις πιθανές ζημιές που μπορεί να είχαν προκληθεί από την καθυστέρηση. Δεν παρείχε όμως καμία εξήγηση για την υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση!!!

Πηγή: Guinness World Records (Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες) [διασκευή]

04. Η... ανάποδη Jenny

Inverted Jenny, Η.Π.Α. 1918
Inverted Jenny, Η.Π.Α. 1918

Το 1918 κυκλοφόρησαν στις Η.Π.Α. τα πρώτα αεροπορικά γραμματόσημα. Απεικόνιζαν το διπλάνο Curtiss JN 4, πιο γνωστό ως Jenny.

Ένα από τα γραμματόσημα της σειράς αυτής, που είχε αξία 24 cents, εξαιτίας ενός λάθους τυπώθηκε με το κεντρικό θέμα, δηλαδή το αεροπλάνο, ανάποδα.

Το αναποδογυρισμένο αεροπλάνο τυπώθηκε μόνο σε ένα από τα 100 φύλλα της εκτύπωσης. Το γραμματόσημο αυτό, η «ανάποδη Τζένι» (inverted Jenny) είναι ένα από τα πιο διάσημα σφάλματα στην ιστορία των γραμματοσήμων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πρόσφατα ένα τέτοιο γραμματόσημο πουλήθηκε για 2 εκατομμύρια δολάρια!!! 

03. Το φυλλαράκι ή φεγιέ (feuillet)

Πρώτο Ελληνικό Φεγιέ (Feuillet)
Πρώτο Ελληνικό Φεγιέ (Feuillet)

Το φυλλαράκι ή φεγιέ (από τη γαλλική λέξη feuillet = μικρό φύλλο) είναι μια ειδική έκδοση ενός ή περισσότερων γραμματοσήμων μιας σειράς. Τα γραμματόσημα περικλείονται σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι χαρτιού, το οποίο έχει γόμα στο πίσω μέρος. Συνήθως στο χαρτί απεικονίζεται μια παράσταση σχετική με το περιεχόμενο των γραμματοσήμων. Τα φυλλαράκια εκδίδονται κυρίως για συλλεκτικούς σκοπούς, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε φακέλους.

Το πρώτο ελληνικό φεγιέ εκδόθηκε το 1978 και περιλάμβανε την σειρά των τεσσάρων γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν για τα 150 χρόνια από τη σύσταση του κρατικού ταχυδρομείου στην Ελλάδα.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για την έκδοση αυτή, πήγαινε στο τρίτο τετράδιο «Πώς ταξιδεύει το γραμματόσημο».

02. Γραμματόσημα Ηνωμένου Βασιλείου (UK)

Τα πρώτα γραμματόσημα του κόσμου εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπήρχε καμία ανάγκη να αναγράφεται πάνω σ' αυτά το όνομα της χώρας, καθώς για αρκετές η Μεγάλη Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που χρησιμοποιούσε γραμματόσημα για την αλληλογραφία. Έκτοτε η Μεγάλη Βρετανία είναι η μόνη χώρα που διατηρεί το προνόμιο να μην αναγράφεται το όνομα της στα γραμματόσημα που εκδίδει.
Πώς όμως αναγνωρίζουμε τα γραμματόσημά της; Είτε θα φέρουν στην άνω γωνία την εικόνα του εκάστοτε μονάρχη είτε θα έχουν ως θέμα το πορτρέτο του. Από το 1952 ως το 2022 στα βρετανικά γραμματόσημα, λοιπόν, υπήρχε η εικόνα της Βασίλισσας Ελισάβετ και από το 2022 απεικονίζεται ο νυν Βασιλιάς Κάρολος.

01. Το πρώτο γραμματόσημο του κόσμου!

Penny Black
Penny Black

«Ένα κομμάτι χαρτί, αρκετά μεγάλο για να μπορεί να σφραγιστεί, και στο πίσω μέρος να έχει μία στρώση κόλλας»

Μια απλή ιδέα έφερε την επανάσταση στον χώρο της επικοινωνίας μέσω αλληλογραφίας. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο γραμματόσημο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου του 1840. Είχε μαύρο χρώμα και απεικόνιζε το πορτρέτο της Βασίλισσας Βικτωρίας. Η αξία του ήταν μία αγγλική πένα (1/100 της στερλίνας), γι' αυτό και ονομάστηκε Penny Black (Μαύρη Πένα).

Σήμερα το γραμματόσημο αυτό είναι σπάνιο και, αν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μπορεί να αξίζει μέχρι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

© 2024-25 «Ταξιδεύοντας με το Γραμματόσημο»
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε